Verkeer opnieuw drukker, maar nog steeds veel minder dan normaal

Verkeer opnieuw drukker, maar nog steeds veel minder dan normaal

Update over de verkeersintensiteit tijdens de lockdown

Aan het begin van de lockdown was het verkeer sterk verminderd. Meer dan anderhalve maand later wordt het opnieuw drukker, ook al is de gebruikelijke drukte nog ver weg. Momenteel is het verkeer stabiel op 65%van het normale.

Verkeer stabiliseert

Tijdens de eerste drie weken van de lockdown was het verkeer* indrukwekkend teruggelopen, bij momenten tot -98,5% in vergelijking met normaal verkeer, waarbij de rijtijden 4 keer korter waren en de afgelegde afstand 80% lager lag (zoals tijdens de laatste week van maart).

Vanaf vrijdag 10 april is het verkeer stilaan iets drukker geworden (-92% in vergelijking met normaal verkeer). Deze trend zette zich door tot 15 april, met 85% minder verkeersdrukte dan normaal.

Sinds 15 april – de datum waarop de geleidelijke versoepeling van de lockdown werd aangekondigd, met de heropening van bepaalde bedrijven vanaf 3 mei – is het verkeer merkelijk drukker geworden: gemiddeld -79% in vergelijking met de normale situatie.

De laatste dagen werden de volgende dalingen vastgesteld in vergelijking met het normale niet-lockdownverkeer:

  • Maandag 20 april om 9u: -77%  
  • Dinsdag 21 april om 9u: -69,5% 
  • Woensdag 22 april om 9u: -68% 
  • Donderdag 23 april om 8u30: -65% 
  • Vrijdag 24 april om 9u: -63%
  • Maandag 27 april om 9u: -66%
  • Maandag 27 april om 18u: -63%
  • Dinsdag 28 april om 9u : -66%

Sinds de regering afgelopen vrijdag meer duidelijk verschafte over de verschillende fases voor de versoepeling van de lockdown, is het verkeer niet significant drukker geworden. Na de stijging die werd ingezet 3 weken na het begin van de lockdown, blijft het de laatste dagen minder druk dan normaal en lijkt het verkeer te stabiliseren.

De afgelegde afstand is met 20% gestegen in vergelijking met de voorgaande weken.

* Volgens observaties van de verplaatsingen van de 1.650.000 leden van de Coyote-community in België.

Over Coyote Systems Benelux

Coyote Systems Benelux is Europees marktleider voor community-rijhulpsystemen. Coyote Systems Benelux is een volwaardig filiaal van Coyote System International, dat werd opgericht in Frankrijk in 2005. De gepatenteerde technologie van Coyote waarschuwt weggebruikers in realtime over snelheidsbeperkingen, gevaren en verstoord verkeer (bijvoorbeeld vertragingen en ongelukken). Ze is beschikbaar op meerdere platforms: geconnecteerde toestellen, applicaties, ingebouwde systemen in auto's (samenwerking met Renault, PSA Peugeot-Citroën en Parrot) en interfaces speciaal ontwikkeld in het kader van publieke en private partnerships.  

Coyote streeft naar meer verkeersveiligheid met nauwkeurige en betrouwbare waarschuwingen in realtime voor leden van het systeem en zijn verschillende partners, waaronder de Federale Politie. Coyote is actief in acht Europese landen: België, Luxemburg, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Polen. De Coyote-community telt 5,5 miljoen leden in Europa, waarvan 1,650 miljoen in België.

Coyote Systems Benelux
Avenue Franklin 5B
1300 Waver
België